Sopivalla lääkityksellä lastenreuma voi olla oireeton

Sopivalla lääkityksellä lastenreuma voi olla oireeton

Lastenreuman hoidon tavoitteena on saada oireet häviämään ja veren tulehdusarvot normaaleiksi.

Lastenreuman hoito aloitetaan yleensä jollakin tulehdusta estävällä peruslääkkeellä, jotta niveltulehdus saataisiin rauhoittumaan. Usein lääkitys ja mahdollisesti muutama kortisonipistos ovat riittäviä hoitokeinoja oireettomuuden tavoittamiseen.

Mitä vaikeammasta sairaudesta on kyse, sitä tehokkaampaa lääke- ja muuta hoitoa joudutaan käyttämään. Käytäntö on osoittanut, että tarpeeksi tehokkaan lääkehoidon tulokset näkyvät nopeasti. Nykyään lastenreuman lääkehoitoon käytetään monia samoja lääkevalmisteita, joita on käytössä aikuisillakin.

Lastenreuman hoidossa käytetään yleensä samoja lääkkeitä, kuin muissakin nivelten tulehdussairauksissa, esimerkiksi nivelreumassa, nivelpsoriaasissa ja selkärankareumassa.

Lääkitys on avainasemassa koko sairauden ajan

On erittäin tärkeää, että lastenreumaa sairastava saa hyvää ja tehokasta hoitoa koko sairauden ajan. Mitä vähemmän tulehtuneita niveliä on, sitä helpompi sairaudesta on selvitä. Parantuminen aikuisiällä on kuitenkin mahdollista, vaikka tulehtuneita niveliä olisi useitakin.

Lääkkeillä on tärkeä merkitys nivelten tulehdussairauksien hoidossa. Lääkkeiden avulla voidaan lievittää kipua, rauhoittaa sairaiden nivelten tulehdusta ja jopa parantaa tulehdus kokonaan. Lääkkeet estävät tulehdusta ja siten auttavat ylläpitämään lihasten ja nivelten toimintakykyä. Pitkäaikaislääkitys vaatii tarkkaa seurantaa mm. veriarvojen osalta.

Ravinto ja liikunta auttavat reuman kanssa

Lääkehoidon ohella on tärkeää, että reumaa sairastava pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan liikunnan, fysioterapian ja oikean ravinnon avulla. Liikunta ja fysioterapia auttavat säilyttämään nivelten liikkuvuuden ja hyvän ryhdin sekä ehkäisemään virheasentoja, lievittämään kipua ja lisäämään kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Lääkitystä voidaan joutua muuttamaan sairauden aktiivisuuden ja yksilöllisen lääkkeiden sietokyvyn mukaan. Lääkevaihtoehdoista ja annosmuutoksista tulee aina keskustella lääkärin kanssa.

Tehokkaan lääkehoidon tulokset näkyvät nopeasti.

Lääkehoidon ohella liikunnalla ja ravinnolla on merkitystä.