Kipulääkkeet lievittävät reuman oireita

Kipulääkkeet lievittävät reuman oireita

Monet reumatauteja sairastavat tarvitsevat muun hoidon ohella kipua lievittäviä lääkkeitä.

Toisin kuin pitkäaikaisesti vaikuttavat reumalääkkeet, kipulääkkeet eivät vaikuta millään tavoin varsinaiseen tautiprosessiin, vaan lievittävät vain taudin oireita. Ne vähentävät kipua ja jäykkyyttä ja siten helpottavat elämää reuman kanssa. Niin kutsutut tulehduskipulääkkeet, kuten diklofenaakki, ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni, myös rauhoittavat tulehdusta.

Oikea kipulääke oikeaan aikaan

Kipulääkkeet voivat täydentää muuta pitkäaikaista lääkehoitoa. Lievissä ja ohimenevissä nivelvaivoissa kipulääkkeet voivat riittää ainoaksi lääkehoidoksi.

Useimmiten reumatautia sairastavan oireilla on selvä vuorokausirytmi. Kun tämä otetaan huomioon, voidaan lääkkeen käyttöä ohjata vuorokausirytmin mukaan ja näin vähentää vuorokaudessa otettavan lääkemäärän tarvetta. Esimerkiksi tulehduksellista reumasairautta potevien kannattaa ottaa hitaasti imeytyvä tai muuten verraten pitkävaikutteinen lääke illalla, kun taas nivelrikkopotilaille siitä on enemmän apua aamulla otettuna. Se, miten lääkkeet tehoavat, on yksilöllistä, joten tehottomaksi osoittautunutta lääkitystä on syytä vaihtaa suhteellisen herkästi.

Monia kipulääkkeitä saa apteekeista ilman reseptiä. Näiden ns. käsikauppalääkkeiden lisäksi on olemassa kipulääkkeitä, joita varten tarvitaan lääkärin resepti.

Keskustele lääkityksestä aina lääkärin kanssa

Kipulääkkeiden teho on yksilöllinen, joten lääkitystä voidaan joutua vaihtamaan sopivimman valmisteen löytämiseksi. Kahta eri tulehduskipulääkettä ei pidä käyttää samanaikaisesti, sillä yhteisvaikutus ei ole tehon kannalta edullinen ja haittavaikutusten riski kasvaa. Näin ollen lääkityksestä on aina hyvä sopia lääkärin kanssa, jotta mahdolliset yhteisvaikutukset voidaan ottaa huomioon.

Joskus kipulääkitys voi riittää ainoaksi lääkehoidoksi.

Eri kipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti.