Nivelten jäykkyys on lastenreuman ensioire

Nivelten jäykkyys on lastenreuman ensioire

Lastenreuman ensimmäinen oire on yleensä niveltulehdukseen viittaava nivelten jäykkyys aamuisin. Jäykkyyttä voi esiintyä pelkästään sairastuneissa nivelissä tai koko kehossa.

Niveltulehdus ilmenee yleensä turvotuksena, kuumotuksena ja aristuksena. Koska lapset eivät välttämättä osaa kuvata kipua sanallisesti, kipu ilmenee usein kärttyisyytenä, sairastuneiden nivelten varomisena ja nukkumisvaikeuksina. Joskus kuitenkin lapsen polvi tai muu nivel turpoaa niin selvästi, että se on helppo huomata omin silmin. Myös kuumeilu ja hento ihottuma vartalolla ovat tyypillisiä lastenreuman alkuoireita.

Lastenreuman vaikeus vaihtelee. Pitkittyessään tauti voi syövyttää nivelten rustoa, luuta ja nivelsiteitä. Tästä seuraa nivelten vaurioitumista ja toiminnanvajausta. Lastenreumaa sairastavilla voi esiintyä myös kasvuhäiriöitä. Esimerkiksi pituuskasvu voi hidastua vaikean taudin tai poikkeuksellisen raskaan kortisonihoidon seurauksena. Tulehtuneessa nivelessä voi esiintyä myös luun liikakasvua. Erityisesti polvessa tämä voi johtaa raajojen epäsymmetriseen pituuteen tai virheasentoon.

Lapsen voi olla vaikea kuvata kipua sanallisesti.

Lähteet:

  • Haapasaari, J. Lasten niveltulehdukset. – Reumataudit. Toim. Leirisalo-Repo, Hämäläinen & Moilanen Rauma 2002.
  • Reuma-kirja, Kustannus Oy Duodecim 2007.
  • www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen