Nivelpsoriaasi on reumaa muistuttava sairaus, jossa mahdolliseen ihopsoriaasiin yhdistyy niveloireita

Nivelpsoriaasi on reumaa muistuttava sairaus, jossa mahdolliseen ihopsoriaasiin yhdistyy niveloireita

Psoriaasia sairastaa noin 2–3 prosenttia suomalaisista. 2:lla prosentilla psoriaatikoista oli taudin ilmaantuessa myös nivelpsoriaasi, ja se kehittyi lisäksi 5:lle prosentille 20 vuoden seurannassa.

Ihopsoriaasin oireita ovat punoittavat, hilseilevät läikät kyynärpäissä, polvissa tai molemmissa. Monilla psoriaasipotilailla on ihomuutoksia myös hiuspohjassa. Joissain tapauksissa kynsimuutokset saattavat olla ainoa psoriaasin oire. Iho-oireiden lisäksi psoriaasin taudinkuvaan voi kuulua myös niveloireita, ja joissain tapauksissa esiintyy pelkästään niveloireita. Tällöin kyseessä on nivelpsoriaasi eli psoriaasiartriitti, joka on reumaa muistuttava sairaus.

Nivelpsoriaasi voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta yleisimmin tauti alkaa 30–50 vuoden iässä.

Nivelpsoriaasin syntymissyyt ovat epäselviä

On vielä epäselvää, mikä laukaisee nivelpsoriaasin. Seuraavat seikat ovat kuitenkin tiedossa:

  • Ympäristötekijät, kuten infektiot tai fyysiset vammat, saattavat vaikuttaa sairauden puhkeamiseen.
  • Nivelpsoriaasi saattaa olla perinnöllinen. Sitä esiintyy usein suvuittain, mutta mitään tarkkaa perinnöllistä syytekijää ei ole löydetty. On kuitenkin todettu, että monilla nivelpsoriaasia sairastavilla esiintyy samaa kudostyyppiä (HLA-B27).
  • Nivelpsoriaasi on immuunijärjestelmän sairaus, eikä se tartu.

Nivelpsoriaasi on muutakin kuin ihosairaus

Nivelpsoriaasi on immuunijärjestelmän sairaus kuten psoriaasi ja nivelreumakin. Nivelpsoriaasissa immuunijärjestelmän tulehdusreaktio saa ihosolut lisääntymään liian nopeasti, jolloin iholle muodostuu punoittavia ja hilseileviä psoriaasiläiskiä. Immuunijärjestelmä voi myös kääntyä nivelten kudoksia vastaan, mikä aiheuttaa nivelten turvotusta ja kipua.

Nivelpsoriaasista on selkeimmin kyse silloin, kun potilaalla on psoriaasi ihossa sekä yhden tai useamman nivelen tulehdus. Ihottuman toteaminen ei aina ole helppoa, koska se voi olla hyvin lievä tai voi rajoittua pelkästään kynsiin. Joskus on kyse läiskäisesti hilseilevästä päänahasta. Jos nivelpsoriaasia ei hoideta, se usein etenee ja aiheuttaa jatkuvasti uusia nivelvaurioita. Jos epäilet, että sinulla on nivelpsoriaasin oireita, ota heti yhteyttä lääkäriin, jotta lääkitys voidaan aloittaa mahdollisimman varhain.

Nivelpsoriaasi voi vaikuttaa elämään monin tavoin

Nivelpsoriaasi vaikuttaa fyysiseen terveyteen, mieleen ja sosiaaliseen elämään. Sairauden fyysisten oireiden ja hoitojen lisäksi nivelpsoriaasia sairastavat joutuvat sopeutumaan myös muiden reaktioihin. Tämä voi olla erityisen hankalaa, kun psoriaasin oireet ovat pahimmillaan.

Kipu ei välttämättä ole nivelpsoriaatikon hallitsevin oire, joten nivelvauriot voivat usein jäädä huomaamatta. Siksi on tärkeää, että nivelpsoriaasi todetaan ja hoito aloitetaan mahdollisimman varhain. Hoito suojaa niveliä ja parantaa elämänlaatua.

Nivelpsoriaasi ei tartu.

Nivelvauriot voivat usein jäädä huomaamatta.

Lähteet