Nivelpsoriaasi pysyy kurissa oikeanlaisella hoidolla

Nivelpsoriaasi pysyy kurissa oikeanlaisella hoidolla

Nivelpsoriaasiin ei toistaiseksi ole parantavaa hoitoa. Sekä iho- että niveloireisiin on kuitenkin saatavana tehokkaita lääkkeitä, joilla oireita voidaan hillitä ja pitää kurissa niin, että voit elää hyvää elämää sairaudesta huolimatta.

Nivelpsoriaasin hoito suunnitellaan aina yksilöllisesti sen mukaan, kuinka monta niveltä on tulehtunut ja kuinka vaikeaksi potilas ja lääkäri arvioivat taudin. Ihottuman asianmukainen hoito on tärkeää, sillä ihottuman parantuessa myös niveloireet usein rauhoittuvat. Muun muassa auringonvalo parantaa iho-oireita. Nivelpsoriaasiin liittyvää niveltulehdusta puolestaan hoidetaan samaan tapaan kuin nivelreumaa.

Sekä nivel- että iho-oireille on tyypillistä, että rauhallisten jaksojen välillä oireet pahenevat. On myös mahdollista, etteivät iho- ja niveloireet välttämättä ilmaannu samanaikaisesti. Toisin sanoen iho voi olla melko hyvässä kunnossa, mutta nivelet kipeät, ja päinvastoin.

Nivelpsoriaasia voidaan hoitaa monin keinoin

Mitä pikemmin nivelpsoriaasi todetaan, sitä pikemmin voidaan aloittaa sairauden tehokas hoito. Psoriaasin hoito aloitetaan yleensä paikallisesti käytettävillä valmisteilla, kuten kortisonivoiteilla tai D-vitamiinijohdoksia sisältävillä voiteilla. Vaikeammissa tapauksissa lääkäri saattaa määrätä suun kautta annosteltavia lääkkeitä, esimerkiksi metotreksaattia tai siklosporiinia.

Nivelpsoriaasin alkuvaiheessa tulee harkita fysioterapiaa tai toimintaterapiaa. Steroideihin kuulumattomia tulehduskipulääkkeitä, kuten diklofenaakki, ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni, pidetään hyödyllisenä lievien niveltulehdusoireiden hoidossa. Vakavampaan niveltulehdukseen määrätään hoidon alkuvaiheessa usein tautiprosessiin vaikuttavia tavanomaisia reumalääkkeitä, esimerkiksi metrotreksaattia, sulfasalatsiinia, hydroksiklorokiinia ja leflunomidia (ei alle 18 v. lastenreumapotilaille).

Biologiset lääkkeet ovat vaihtoehto nivelpsoriaasin hoitoon kun tavanomaisilla reumalääkkeillä ei ole saatu riittävää vastetta tai ne ovat aiheuttaneet hankalia haittavaikutuksia. Biologiset lääkkeet vaikuttavat itse tautiprosessiin ja vähentävät siten nivelpsoriaasin oireita ja kipua. Niillä voidaan lievittää nivelpsoriaasin oireita ja parantaa toimintakykyä.

Yhteistyö ihotautilääkärin ja reumalääkärin kanssa on tärkeää, jotta sairaus saadaan pidettyä kurissa. Jos oireesi eivät lievity tarpeeksi nykyisillä lääkkeilläsi, kerro siitä lääkärillesi mahdollisimman pian. Yhdessä lääkärin kanssa voitte löytää juuri sinulle sopivan hoidon. Lääkäriltä saat myös tietoa kaikkien eri hoitovaihtoehtojen eduista ja haittavaikutuksista.

Iho- ja niveloireet voivat esiintyä eri aikoihin.

Usein niveloireet rauhoittuvat ihottuman parantuessa.

Lähteet