Psoriaatikon nivelkipu viittaa nivelpsoriaasiin

Psoriaatikon nivelkipu viittaa nivelpsoriaasiin

Nivelpsoriaasin oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Jos sairastat psoriaasia, nivelten jäykkyys, turvotus, kuumotus, liike- tai lepokipu sekä nivelten tai jänteiden kiinnityskohtien arkuus voivat viitata nivelpsoriaasiin. Myös väsymys on tyypillinen oire.

Nivelpsoriaasissa tulehdusta on tavallisimmin yksittäisissä nivelissä, esimerkiksi käsissä. Nivelpsoriaasi saattaa kuitenkin ilmetä myös suurissa nivelissä ja selkärangassa. Tavallisesti sama nivel tulehtuu sekä vasemmalla että oikealla puolella, joskus taas vain toinen nivel sairastuu.

Psoriaasin iho-oireet saattavat olla niin lieviä tai sijaita sellaisissa paikoissa, ettei niitä itse huomaa lainkaan. Tällöin nivelkipu saattaa olla ensimmäinen havaittu oire ja iho-oireet huomataan vasta lääkärintutkimuksessa.

Selän rakenteiden tulehdus eli spondylartriitti on varsin yleinen oire varsinkin potilailla, joilla on HLA-B27-kudostekijä. Oire muistuttaa selkärankareumaa, mutta tulehdus on usein rajoittunut selän ristinivelissä vain toiselle puolelle.

Lue lisää selkärankareumasta

Nivelpsoriaasin oireita ovat muiden muassa:

  • punoittavat ja hilseilevät ihottumaläiskät
  • muutokset sormen- tai varpaankynsissä, esimerkiksi kuopat, paksuuntumat tai irtoilevat kynnet
  • selän tai nivelten aamujäykkyys
  • nivelten aristus, kipu ja turvotus
  • sormien ja varpaiden makkaramainen turvotus
  • silmien punoitus ja kipu

Iho-oireita ei välttämättä huomaa itse lainkaan.

Niveloireiden lisäksi väsymys on yleinen oire.

Lähteet