Kortisoni on elimistön oma hormoni, jolla on tulehdusta lievittävä vaikutus

Kortisoni on elimistön oma hormoni, jolla on tulehdusta lievittävä vaikutus

Kortisoni on vanha lääke, joka rauhoittaa tehokkaasti tulehdusta. Tavallisimmin kortisonivalmisteita käytetään tehostamaan muun hoidon vaikutusta.

Paikallishoito, eli kortisonin antaminen pistoksina tulehtuneisiin niveliin, on tärkeä hoitomuoto monissa nivelten tulehdussairauksissa. Paikallishoidossa nivelen turvotus vähenee yleensä nopeasti, kipu hellittää ja liikelaajuus paranee. Kortisonitabletteja puolestaan käytetään reumasairauksissa pääasiassa lyhyinä jaksoina, esimerkiksi odotettaessa, että reumalääke alkaa vaikuttaa.

Kortisonin käytössä on syytä noudattaa tiettyä varovaisuutta, sillä pitkään ja suurina annoksia käytettynä lääkkeellä voi olla vakavia haittavaikutuksia. Kortisoni saattaa aiheuttaa muun muassa ylipainoa ja turvotusta. Jos kortisonia käyttää usein ja pitkäaikaisesti, se voi myös haurastuttaa luita ja aiheuttaa luuston kalkkikatoa eli osteoporoosia. Tästä syystä lääkärit välttävät kortisonitablettien määräämistä pitkäaikaishoitoon. Paikallishoidossa haittavaikutusten vaara on kuitenkin pienempi.

Kortisonin käytössä on syytä noudattaa tiettyä varovaisuutta.