Kuumotus, punoitus ja turvotus kuuluvat niveltulehdukseen

Kuumotus, punoitus ja turvotus kuuluvat niveltulehdukseen

Latinan kielen sana tulehdus, inflammaatio, tulee verbistä inflammare, joka tarkoittaa tulen sytyttämistä. Sana on hyvin havainnollinen ja kuvaa osuvasti tulehtuneen nivelen alueelle tyypillistä kuumotusta, punoitusta ja turvotusta.

Reaktiivisen niveltulehduksen oireet alkavat noin viikon kuluttua ripulin tai sukuelinten infektion jälkeen nivelen kipeytymisellä ja turvotuksella. Alkuperäinen infektio on yleensä ohi nivelten sairastuessa. Tauti ilmenee muutamien nivelten tulehduksella. Tulehdus iskee alaraajojen niveliin useammin kuin käden niveliin. Myös ristiselän risti-suoliluunivelet (SI-nivelet) kipeytyvät usein.

Reiterin taudin tyypillisiä oireita ovat lisäksi hilseilevä ihottuma jalkapohjissa, varpaissa, kynsissä tai sukuelinten limakalvolla (balaniitti). Joskus niveltulehdukseen voi myös liittyä silmän punoitus tai virtsaputken tulehdus. Lievä kuumeilu ja väsymys ovat tavallisia. Verikokeessa voidaan nähdä kohonnut lasko eli senkka ja CRP, mikä kertoo elimistön tulehdustilasta.

Niveltulehdus voi parantua

Niveltulehdukset voivat olla akuutteja ja ohimeneviä tai pitkäkestoisia eli kroonisia. Pitkittyneen niveltulehduksen ongelmana on nivelen vaurioituminen sekä virheasentojen muodostuminen ja toimintakyvyn heikkeneminen.

Tulehdus on elimistön luonnollinen suojamekanismi. Sen avulla elimistö yrittää korjata vaurion, jonka syynä saattaa olla infektio, voimakas kuumuus tai kylmyys, kemiallinen aine tai säteily. Kun kudos vaurioituu, lähtee alueelta muuhun elimistöön viestejä siitä, mitä on tapahtunut. Tällöin immuunijärjestelmän valkosolut hyökkäävät vaurion aiheuttajaa vastaan. Reumasairauksissa elimistössä alkaa siis eräänlainen sisällissota, sillä valkosolut luulevat, että elimistön omat solut ja kudokset ovat vieraita ja tuhottavia aineita.

Pitkittynyt niveltulehdus vahingoittaa niveliä

Kun niveltulehdus kestää useita kuukausia ja pitkittyy, nivelkalvo turpoaa ja alkaa erittää normaalia enemmän nivelnestettä. Muotoaan muuttanut nivelkalvo kasvaa nivelen rusto- ja luukudokseen, jotka puolestaan vaurioituvat ja tuhoutuvat. Myös niveliä ympäröivät pehmytkudokset, kuten nivelpussi, nivelsiteet ja jänteiden kiinnityskohdat vahingoittuvat. Tämä heikentää nivelen toimintakykyä. Niveltä liikuttavat lihakset alkavat surkastua ja heikentyä. Seurauksena voi olla lihasmassan väheneminen ja lihasheikkous.

Tulehduksen seurauksena nivelten liikelaajuudet pienenevät, vakaus heikkenee ja niveliin kehittyy erilaisia virheasentoja. Muutoksien aste riippuu tulehduksen voimakkuudesta ja kestosta sekä siitä, millä tavoin tulehdus on hoidettu. Tulehtunut nivel on usein kivulias ja kipu yltyy liikkeessä ja kuormituksessa. Levossa kipu saattaa hävitä kokonaan. Nivelen aamujäykkyys on tavallista, samoin jäykkyys muutaman tunnin paikallaan istumisen jälkeen.

Alkuperäinen infektio on yleensä ohi nivelten sairastuessa.

Levossa kipu saattaa hävitä kokonaan.

Lähteet