Selkärankareuma on krooninen tulehdussairaus, joka vaikuttaa pääasiassa selkärankaan

Selkärankareuma on krooninen tulehdussairaus, joka vaikuttaa pääasiassa selkärankaan

Reuman seurauksena selkäranka voi vähitellen jäykistyä, jolloin selän liikkuvuus heikentyy. Joissain tapauksissa sairaus vaikuttaa niveliin, erityisesti suuriin niveliin kuten olkapäihin, lonkkiin ja polviin.

Selkärankareuma on nivelsairaus, joka erotettiin jo 1800-luvulla omaksi sairaudekseen nivelreuman rinnalle. Selkärankareuma kuuluu spondyloartropatioiden tautiryhmään.

Suomessa hoitoa vaativa selkärankareuma on todettu arviolta 10 000 ihmisellä. Suurin osa sairastuneista on nuoria aikuisia. Yleensä oireet alkavat 15–30-vuotiaana. Sairastuminen yli 50-vuoden iässä on erittäin harvinaista. Selkärankareuma on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla.

Selkärankareuma vaikuttaa koko elimistöön

Selkärankareuma on immuunijärjestelmän sairaus, jossa immuunijärjestelmän toiminta on häiriintynyt. Selkärankareumassa immuunijärjestelmä aiheuttaa tulehdusta erityisesti selkärangan nikamien jänteiden kiinnityskohdissa, nikamien välissä olevissa pienissä fasettinivelissä sekä selkärangan ja lantion välisten risti-suoliluunivelten SI-nivelissä.

Jos selkärankareumaa ei hoideta tehokkaasti, se voi pahentua ajan mittaan. Edetessään sairaus voi aiheuttaa kroonista kipua ja heikentää liikuntakykyä. Selkärankareuma voi myös saada rintakehän jäykistymään, mikä saattaa pienentää keuhkojen tilavuutta. Vaikeimmissa tapauksissa tulehdukseen liittyvä uudisluumuodostus voi saada nikamat luutumaan yhteen. Jotta selkärankareuma voitaisiin todeta mahdollisimman varhain ja löytää siihen sopiva hoito, on tärkeää hakeutua lääkärin tutkittavaksi, mikäli epäilee sairastavansa selkärankareumaa.

Lue, miten lääkäri diagnosoi selkärankareuman

Syitä ei tunneta

On epäselvää, miksi immuunijärjestelmän reaktio kohdistuu omia kudoksia kohtaan ja aiheuttaa selkärankareuman. Tietyt perinnölliset tekijät saattavat altistaa selkärankareumalle.

Seuraavat seikat ovat tiedossa:

  • Perimällä voi olla keskeinen merkitys selkärankareuman synnyssä. Tietyt perinnölliset tekijät saattavat suurentaa riskiä sairastua selkärankareumaan.
  • Yksi selkärankareumalle altistava tekijä on antigeeni HLA-B27, joka on 14 prosentilla suomalaisista. Valtaosa ihmisistä, joilla tämä antigeeni on, ei kuitenkaan koskaan sairastu selkärankareumaan.
  • Tutkijoiden mukaan on myös mahdollista, että bakteeri tai jokin muu taudinaiheuttaja saa selkärankareuman puhkeamaan, jos henkilöllä on muita sairaudelle altistavia tekijöitä.

Varhainen diagnosointi on tärkeää

Selkärankareuma voi pahentua ajan myötä, joten on tärkeää, että se todetaan mahdollisimman varhain ja sitä hoidetaan sopivalla lääkityksellä.

Jos epäilet, että sinulla on selkärankareuman oireita, ota yhteyttä lääkäriin mahdollisimman pian.

Reumaliiton verkkosivuilta löydät tukea sairautesi kanssa elämiseen.

Selkärankareuma on hieman yleisempi miehillä kuin naisilla.

Tehokas hoito on hyvä aloittaa mahdollisimman varhain.

Lähteet