Asko Kirveskari on nokialainen työterveyslääkäri, jolla todettiin selkärankareuma vuonna 2004

Potilastarina: selkärankareumadiagnoosi ei aina löydy helposti

Milloin aloit epäillä, että selässäsi on jotain vialla?

”Kärsin kolmekymppisenä niveltulehduksista ja minulta oli löydetty verestä reumatauteihin liittyvä HLA-B27-tekijä, joten tiesin jo varhain, että kaikki ei ole kunnossa. Noin 14 prosenttia suomalaisista kantaa tätä antigeeniä eli sen löytyminen ei automaattisesti tarkoita selkärankareumaa, mutta toisaalta lähes kaikilta selkärankareumaatikoilta löytyy tämä kudostyyppi, joten osasin lääkärinä epäillä kyseistä sairautta.”

”Niveltulehduksiani hoidettiin kullalla, ja se toimikin kiitettävästi. Myöhemmin rupesin heräämään öisin todella voimakkaaseen, polttavaan selkäkipuun. Kipu oli niin kovaa, että hakeuduin magneettikuviin, joiden perusteella minulla diagnosoitiin selkärankareuma.”

Selkärankareumaa ei ole aina yhtä helppo diagnosoida eikä diagnoosia saa välttämättä nopeasti.

”Minun oireeni olivat hyvin selkeät. Tämä helpotti diagnosointia. Tiedän kuitenkin monia, jotka ovat ravanneet vuosia, jopa vuosikymmeniä, lääkärissä erilaisten epämääräisten terveysongelmien takia, ennen kuin syyksi on lopulta selvinnyt selkärankareuma. Ongelma on se, että selkärankareuman oireet eivät useinkaan liity pelkästään selkään, vaan alkuvaiheen selkärankareuma saattaa aiheuttaa esimerkiksi suolisto-, iho- ja silmäoireita sekä kipua esimerkiksi kantapäässä ja rintarangassa.”

Mitä tapahtui seuraavaksi?

”Hakeuduin reumatologin vastaanotolle ja pääsin reumapoliklinikalle hoitoon. Aluksi selkärankareumaani hoidettiin ns. perinteisillä reumalääkkeillä, mutta niistä ei ollut apua. Jatkuva kipu uuvutti minut ja sairastuin masennukseen. Masennuslääkitys onneksi auttoi, ja myöhemmin aloitettu biologinen reumalääke sai myös selkärankareumani kuriin.”

Mikä mielestäsi erottaa tavallisen selkäkivun selkärankareumaan viittaavasta kivusta?

”Kun selkä on jumissa, se vetreytyy pyörittelemällä ja venyttelemällä. Kun oma selkäni alkoi kipuilla, luulin aluksi, että en ollut liikkunut tarpeeksi, mutta verryttelykään ei auttanut. Vähitellen kipuun yhdistyi kokonaisvaltainen sairas olo. Kipu oli erilaista kuin niin sanottu tavallinen selkäkipu; se oli polttavaa, yököttävää, tuntui kuin selkärangan tilalla olisi rautakanki.”

Milloin selkäkivusta kärsivän kannattaa harkita lääkäriin menoa?

”Niin sanottua tulehduksellista selkäkipua eli selkärankareumaa kannattaa epäillä, jos selkäkipu on alkanut vähitellen, kestänyt yli kolme kuukautta, selkä on jäykkä aamuisin, liikunta helpottaa oireita ja ikää on alle 40 vuotta. Toisin sanoen jos nuorehko mies tai nainen herää toistuvasti aamuisin siihen, että selkä on jäykkä ja sairaan oloinen, mutta kipu ehkä helpottaa päivän mittaan, kannattaa harkita asian tarkempaa tutkimista. Monet selkärankareumaa sairastavat saattavat olla hyvinkin urheilullisia ja liikunnallisia, mutta jos yllä luetellut määreet sopivat omaan tilanteeseen, selkärankareuman mahdollisuus on hyvä selvittää.”

”Kipu oli erilaista kuin niin sanottu tavallinen selkäkipu.”

”Monet selkärankareumaa sairastavat saattavat olla hyvinkin urheilullisia.”