Miten selkärankareumaa ja siihen mahdollisesti liittyviä niveltulehduksia hoidetaan?

Miten selkärankareumaa ja siihen mahdollisesti liittyviä niveltulehduksia hoidetaan?

Selkärankareumaan ei toistaiseksi ole parantavaa lääkettä. Sairauden hoidossa koko kehon ja selän harjoittaminen on tärkeää.

Koska selkärankareuma pyrkii jäykistämään selkää etukumaraan, on selkärangan ryhdin ja hyvän liikkuvuuden ylläpitäminen voimistelemalla erittäin tärkeää. On siis tärkeää, että lääkäri tai fysioterapeutti mittaa selän liikkuvuuden säännöllisesti, jotta tilanne ei pääsisi pahenemaan. Oma-aloitteinen liikunta ja liikkuvuusharjoitteiden suorittaminen on erittäin tärkeää selkärankareumassa. Siihen kuuluu kuntoilu ja voimistelu, joilla selän lihaksisto pysyy kunnossa ja liikkuvuus säilyy.

Lataa selkärangan liikkuvuutta ylläpitävä harjoitusohjelma

Voidaksesi lukea PDF-tiedostoja tarvitset Acrobat Readerin. Jos sinulla ei vielä ole sitä, voit ladata sen täältä ilmaiseksi.

Jos selkärankareumasi on erityisen vaikea, tarvitaan paitsi reumasairauksiin perehtyneen lääkärin tutkimusta ja hoitoa, myös erikoistuneen reumatiimin hoitoa. Kipua ja tulehdusta hillitsevillä lääkkeillä oireesi voidaan pitää sen verran kurissa, että pystyt tekemään harjoituksesi. Joissakin tapauksissa selkärankareuman oireiden lievittämiseen käytetään kortisonia tai metotreksaattia. Monilla potilailla on todettu sulfasalatsiinin voivan vähentää taudin aktiivisuutta selkärangan ulkopuolisissa nivelissä.

Selkärangan tulehdusmuutoksiin on vähemmän hoitovaihtoehtoja. Biologiset lääkkeet ovat osoittautuneet tehokkaiksi osalle potilaista. Valitettavasti kaikki eivät hyödy näistäkään lääkkeistä. Näitä reumataudin kulkuun vaikuttavia lääkkeitä voi määrätä vain reumatologi eli reumatautien erikoislääkäri.

Lue, miten lääkäri tunnistaa selkärankareuman.

Oma-aloitteinen liikunta hidastaa selkärangan jäykistymistä.

Lähteet