Sekä iskias että selkärankareuma aiheuttavat hallitsevaa kipua

Sekä iskias että selkärankareuma aiheuttavat hallitsevaa kipua

Selkärankareuma oireilee tyypillisimmin alaselkäkipuna, joka on pahimmillaan aamuöisin ja vaivaa päivisin pidempään istuessa. Kipu helpottuu liikkeelle lähtiessä. Kipu voi säteillä myös takareisiin, mutta ei jalkaterään, kuten silloin, jos kyseessä on iskias.

Noin puolella selkärankareumaa sairastavista on raajanivelten tulehduksia. Yleisimmin tulehtuvat polvet, nilkat ja lonkat. Joskus tauti alkaa polven tai muun raajanivelen turvotuksella, joskus myös silmän tulehduksella. Osa potilaista kärsii myös jänteen ja luun kiinnityskohdan tulehduksista, entesiiteistä. Entesiitti voi ilmetä esimerkiksi kantapään tai rintalastan kipuna.

Kaikilla selkärankareuma ei pitkity, vaan oireet saattavat jäädä lyhytaikaisiksi. Joskus tauti uusiutuu vuosien oireettoman kauden jälkeen, joskus taas pitkittyy ja alkaa jäykistää selkärankaa.

Iskiaskipu vai tulehduksellinen selkäkipu?

Selkäkipu voi johtua monista eri syistä, joita voi olla vaikea erottaa toisistaan. Selkäkipu, oli sen syy mikä tahansa, on yleensä hyvin hallitsevaa ja toimintakykyä haittaavaa. Se voi haitata selviämistä työ- ja arkielämässä. Selkäkipu ei näy päälle päin, joten joskus läheistenkin voi olla vaikeaa ymmärtää, kuinka rajoittavaa elämä kivun varjostamana voi olla.

Iskias aiheuttaa kipua, jonka syynä on selkäytimestä lähtevän hermojuuren ärsytys tai puristusoire. Näissä tapauksissa hermo yleensä ärtyy aiheuttaen hermokipua tai ärsytysoireita. Joskus kipu voi myös johtua esimerkiksi pakara- tai takareiden lihaksen puristuksesta. Tulehduksellinen selkäkipu puolestaan aiheutuu autoimmuunireaktion seurauksena syntyvästä kudosten tai luun tulehduksesta ja turvotuksesta. Nämä aiheuttavat kivun lisäksi jäykkyyttä. Iskiaskivun ja tulehduksellisen selkäkivun syntymekanismit eroavat siis toisistaan merkittävästi.

Katso, miten selkärankareuma todetaan

Kivun syyt eroavat – tunnista kivun luonne

Helpoin tapa selvittää selkäkivun syy on kartoittaa kivun luonne. Tulehduksellinen selkäkipu alkaa yleensä pikku hiljaa ja vaivaa paikallaan ollessa, kuten nukkuessa ja pitkän istumisen jälkeen. Liikunta helpottaa oireita. Iskiaskipu sen sijaan tulee äkisti ja estää liikkumista. Molemmat kivut voivat säteillä pakaraan ja takareiteen, iskias jopa aina jalkaterään saakka.

Tulehduksellisen selkäkivun ja selkärankareuman yhtenä tunnusmerkkinä pidetään puolta vaihtavaa pakarakipua, kun iskiaskipu sen sijaan oireilee yhdellä puolella. Alla olevassa taulukossa on tunnusmerkkejä, joiden avulla voit arvioida oman selkäkipusi luonnetta.

Tulehduksellinen selkäkipu

 • alkaa yleensä alle 40-vuotiaana
 • alkaa vähitellen
 • on kestänyt yli 3 kk
 • helpottuu liikkeelle lähtiessä
 • aiheuttaa selän jäykkyyttä aamuisin
 • voi ilmetä puolta vaihtavana pakarakipuna
 • oireilee tyypillisesti öisin ja helpottuu liikkuessa

Iskiaskipu

 • voi alkaa missä iässä tahansa
 • alkaa yleensä äkillisesti
 • pahenee liikkuessa
 • säteilee pakaraan, takareiteen ja jalkaterään
 • voi oireilla ihon tunnottomuutena ja jalan lihasten heikkoutena

Liikunta helpottaa tulehduksellisen selkäkivun oireita.

Toisinaan oireet voivat jäädä lyhytaikaisiksi.

Lähteet